Silvia Suto

Kdo seje vítr, sklízí bouři, viď, Erdogane?

23. 07. 2015 19:41:20
V pondělí ve městě Suruç u turecko-irácké hranice při bombovém útoku zemřelo 32 mladých lidí. I ty dívky na fotce. Nebyli to politické špičky či karikaturisté. Nenásledovaly palcové titulky, ani kampaně "Je Suis Suruç"

Pár mrtvých Turků a Kurdů, to si přece nezaslouží speciální pozornost. Měli tu smůlu, že mezi nimi nebyl žádný Evropan.

I umírání má své privilegované.

Zemřelo pouze pár mimoevropských levicových studentů, kteří chtěli udělat něco pro válkou zničené kurdské město Kobani. Aktivistů z té kategorie lidí, kteří se nebojí vystoupit jak proti Islámskému Státu, tak proti utužující se Erdoğanově politice vůči domácí opozici a jeho zjevně záměrnému odmítnutí jakékoliv pomoci bojujícím Kurdům.

Erdoğan se Kurdů a mládeže, která si pořizuje selfíčka, tweetuje a demonstruje proti zastavění parků, bojí vice než Islámského státu. Vlastně se jich bojí všechny islamistické režimy: ateistických blogerů, mladých tančících hipstrů, studentů s foťáky, kteří jsou spíše ochotni se nechat zbít, zavřít i zabít za zachování parku v Istanbulu, za vstup žen na stadiony v Íránu, nebo za řízení auta v Saudské Arábii, než za příslib ráje a nějakých panen... nejspíše nafukovacích. A propo, mohli by je začít rovnou rozdávat. Pak můžou bojovníkům posloužit místo plovací vesty na cestě přes Středozemní moře do Evropy.

Jenom pozoruju a čekám, kolik krve jeho vlastních spoluobčanů ho bude stát, než Erdoğanovi jednou dojde, že tolerováním aktivit džihádistických sousedů si hřál hada na prsou. Hada, který se mu co nevidět přeplazí přes už nyní velice propustné hranice. Snad se bláhově domníval, že jsou propustné pouze jedním směrem a že mu za nerušený transit evropských bojovníků Islámský stát třeba bude vděčný. Ani bych se nedivila, kdyby se potvrdila Turky dementovaná zpráva, že si IS otevřel, nebo chtěl otevřít zastupitelství v Istanbulu.

Tak, co, velevážený člene NATO, kterým článkem se budeš ohánět, až ti budou hordy beduínů na hummerech dýchat na krk? Pomůžou ti Kurdové, na které jsi se vykašlal? Nebo se my všichni budeme muset spolehnout na čerstvě udobřený Írán, aby je zadržel? Pokud se ovšem Izraelci nezblázní a "preventivně" nevybombardují jeho jaderná zařízení.

Kdyby polevila kurdská hradba, kterou Erdoğan tak vytrvale podkopává, dovedu si představit, jakou spoušť tato horda zanechá. Kde až se zastaví, to už si zatím představovat nechci. Prý jim vyhřívají místečko už i v Bulharsku.

Jenom doufám, že to někomu nenaruší dovolenou v Antalyi. K syrským hranicím je to totiž pouhých 700-800 kilometrů. Třeba jako z Prahy do Košic.

Zdroj fotografie: Twitter AnupKaphle

Autor: Silvia Suto | karma: 32.21 | přečteno: 1712 ×
Poslední články autora