Dekapitace (nejen) syrské historie...

Tohleto je další zpráva, při které ztěží nacházím jakákoliv slova. Vzdávám hold velkému člověku, Chálidovi Asadovi, jehož tragická a zároveň heroická smrt se mě hluboce dotkla nejenom lidsky, ale i z pozice ztráty velké kapacity.

V oboru, který jsem měla možnost vystudovat.

Tento 82letý uznávaný syrský archeolog a odborník byl zajat v Palmýře dobyté teroristy Islámského Státu. Byl umučen a popraven, protože odmítl prozradit, kde se ukrývají cenné artefakty, které tato sebranka chtěla uloupit a prodat. Jeho bezhlavé tělo bylo pověšeno na sloup ve městě a jeho hlava, symbolicky s brýlemi pořád na očích, byla položena do prachu a krve pod něj. Hlavu, která měla nejen pro Sýrii hodnotu větší, než hlava kteréhokoliv znalce nějaké knihy náboženských keců, kterou se zaštítili jeho vrazi. Hlavu, se kterou zemřel další střípek z mozaiky historie jednoho z nejstarobylejších regionů světa.

Pan Asad nebyl ozbrojencem. Nebyl vojákem, ani důležitou politickou figurou. Nebyl náboženskou menšinou. Přesto ho raději zabili, protože největším nepřítelem podobných ideologií nejsou tanky a samopaly, ale paměť a inteligence národa.

V momentu, kdy tisíce lidí odtamtud utíkají a my v Evropě u vychlazeného piva rozebíráme "uprchlickou krizi", které uprchlíky přijmout, které ne, a které (alespoň v internetových diskusích) rovnou vystřílet, on zůstal, aby bránil dědictví své země a to, čemu zasvětil celý svůj život...

Možná se nedokážu vcítit do rozpoložení uprchlíků, kteří Sýrii a Irák raději nechají na pospas hordám loupežníků a vrahů, zdánlivě ve jménu jakéhosi "boha většího" (Allah-o akbar znamená Alláh je větší... větší než co? než lidskost asi), ale ve skutečnosti spíše ve jménu rychlé kořisti a léčení svých komplexů, že se tomuto "většímu" bohu a jeho vyvolenému stádečku nedostává zasloužené pozornosti a bojovníkům zaslouženého sexu.

Určitě, každý člověk má jiné pohnutky a také různou míru vnitřní síly, chrabrosti a lásky ke své zemi. Někdo se bojí o své dcery, aby se nestaly konkubínami těchto zvířat. Někdo je už příliš starý, nebo nemocný. Další nechtějí být naverbováni do armády teroristů, ale raději utečou, než by se chopili zbraně a postavili se jim.

Kdybych se sama dostala do podobné situace, s největší pravděpodobností bych byla rovněž postavena před tyto nelehké volby. U mě by byla volba o něco rychlejší. Umím střílet. A to moc dobře.

Nemůžu ale všemi uprchlíky pohrdat za jejich zbabělost.

Přesto budou mít u mě vždy více úcty ti, kteří s nasazením svého života zůstali a alespoň se pokusili bojovat o svou zemi a neumírají potupně někde v podpalubí starých šalup a v mrazících boxech kamionů, poté co je převaděčská mafie ještě ke všemu ožebračila.

I umírat se musí umět.

Čest jeho památce.

R.I.P. pane Asade. Doufám pouze, že Vaše oběť nebyla marná.

Autor: Silvia Suto | čtvrtek 20.8.2015 19:22 | karma článku: 37,66 | přečteno: 2269x
  • Další články autora

Silvia Suto

176 kapek krve

13.1.2020 v 1:43 | Karma: 35,77

Silvia Suto

Nechte íránské slavíky zpívat

20.11.2019 v 17:49 | Karma: 18,99

Silvia Suto

Praha, ve které bolí žít.

25.6.2016 v 0:09 | Karma: 41,81
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1998x
Žiju na hranici dvou světů.. a občas i několika zemí, už pěkných pár let. Z donucení okolnostmi. Balansovat nad propastí mě tak nějak baví, závratěmi netrpím. Jsem upřímná, protože nemám moc co ztratit. Co nechci říci, prostě neřeknu, dokud mě nemučí. Pokud něco říci chci, stejně mi v tom nikdo nezabrání.

Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny. 

Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.