Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechte íránské slavíky zpívat

Už za pár dnů Měskská knihovna v Praze přivítá výjimečný koncert perské hudby. Proč je tak výjimečný? Kromě toho, že jde o první vystoupení této hudební formace u nás, zajímavé je, že s nimi vystoupí ženská vokalistka.

Možná máte nutkání se ptát: A co je tedy na tom tak výjimečného?

V Íránu je totiž ženský sólový zpěv v současnosti zapovězen. Před islámskou revolucí, dokonce ještě před sekulárními reformami Rezy Chána, pozdějšícho Rezy Šáha Pahlavího, ženy zpívat mohly. Zachovaly se nádherné nástěnné malby znázorňující hudebnice a zpěvačky u Safíjovského dvora ze 16. století. V období Kádžárovců ovšem nejčastěji zpívaly náboženské písně v mešitách, tzv rouzechání. Jako první veřejně a bez šátku v roce 1924 vystoupila teprve devatenáctiletá Qamar ol Molúk a započala tradici oblíbených a uctívaných zpěvaček jak perské tradiční, tak populární hudby. Technologie záznamu zvuku a obrazu se do Íránu rozšířila poměrně rychle z důvodu fascinace Šáha Mozaffar al-Dína kinematografem, který spatřil během své návštěvy Francie. Proto má íránská kinematografie a hudba poměrně hlubokou historii a tradiční kvalitu.

Rozmach hudební produkce přerušila islámská revoluce v roce 1979. Podle výkladu duchovních, kteří se dostali k moci, tanec a ženský sólový zpěv byl považovaný za nevhodný a necudný a proto byl zakázán. Ženské vokalistky mají v Íránu možnost vystoupit pouze před ryze ženským publikem, v případě přítomnosti mužů mají ženy možnost vystoupit pouze jako součást chóru, nebo jako podpůrné vokály pro mužské zpěváky.

Tato omezení skoncovala i se slibně se rozvíjející operní a baletní scénou v Roudaki Hall, přímo podporované císařovnou Farah Pahlaví, kde vystoupili i umělci nejzvučnějších jmen, jako Herbert von Karajan, Aram Khachaturian, Yehudi Menuhin nebo Zubin Mehta, baletní soubory a další interpreti, včetně československých.

Navzdory zákazům dodnes celé generace milují a poslouchají zpěvačky jako Gúgúš, Mahastí, Homejrá, Hájde a další. Některé se po revoluci definitivně odmlčely, jiné emigrovaly do západních zemí, hlavně Spojených států a Kanady a pokračovaly ve své hudební tvorbě. Dodnes jsou jejich koncerty vyhledáváné v exilové komunitě.

Skupina, která k nám zavítá, se jmenuje Mah Ensemble, a vystoupí 29,11. pod vedením maestra Madžída Derachšáního. Jedná se o klasickou tradiční perskou a kurdskou hudbu s použitím původních nástrojů: tár (loutna o čtyřech strunách), tonbak (bubínek), dáf (větší plochý buben), kamánče (strunový nástroj, příbuzný houslím), santúr (strunový nástroj podobný cimbálu), a oud (varianta loutny). Maestro Derachšání (nar. 1956)  žije dlouhodově v Německu a považuje se za jednoho z nejdůležitějších interpretů perské hudby v zahraničí. Skupinu Máh (v překladu měsíc)  založil v roce 2006 a jeho cílem bylo šířit povědomí o perské hudbě. Skupinu doprovází krásná vokalistka Sahar Zíbájí. Skupina vystupovala s úspěchem v západní Evropě i Austrálii. Českou republiku navštíví vůbec poprvé, takže pokud máte zájem o nevšední zážitek, nebo trochu podpořit íránskou a kurdskou kulturu, jste srdečně zváni.

Jen tak mimochodem, v posledních dnech Írán zachvátily protesty a podle některých zpráv si vyžádaly kolem 200 obětí, ale v českém tisku o tom nenácházím téměř žádné zmínky. Popudem pro nejnovější demonstrace bylo skokové zvýšení cen benzínu, kdy natankování 10 litrů nyní stojí běžné obyvatele jejich celodenní výdělek. Člověk by si řekl, no, zdražuje se pořád. Jenom u země produkující ropu to trochu může překvapit. Vláda své rozhodnutí obhajuje snahou o omezení pašování levného benzinu do okolních zemí, kde jsou jeho ceny mnohem vyšší. V Íránu byl benzín ještě před několika lety štědře dotován, teprve v minulých letech stát postupně začal spotřebu omezovat přídělovými kartami a dotace snižovat. V důsledku sankcí a špatného řízení ekonomiky je v Íránu vysoká inflace, země se potýká s nezaměstnaností, odlivem mozků a nízkými výdělky.  

V důsledku nepokojů vláda zemi úplně odřízla od internetu ve snaze omezit pronikání informací o obětech a násilnostech za hranice.

Nicméně, jako obvykle, po Íránu neštěkne ani pes. 

 

Autor: Silvia Suto | středa 20.11.2019 17:49 | karma článku: 18,99 | přečteno: 518x
  • Další články autora

Silvia Suto

Co všechno mě naučila armáda aneb "Příručka zabijáka"

Když v zahraničí zmíníte, že jste sloužili v armádě, většinou uslyšíte "Thank you for your service" (děkuji za vaši službu). Zde vojáci v uniformě mezi civilisty raději ani nepáchnou. Taky koho by bavilo věčně poslouchat nadávky.

19.1.2023 v 8:21 | Karma: 42,89 | Přečteno: 6160x | Diskuse| Společnost

Silvia Suto

Zahrádku nemáme, ale zato máme úplně jedinečné jídlo... (provozní opět bloguje)

Od pondělí otevřou restaurační zahrádky. My bohužel neotevřeme. Pořád nesmíme. Asi si třeba nezasloužíme přežít, jako ti privilegovaní. Zahrádku totiž prostě nemáme.

14.5.2021 v 16:20 | Karma: 18,27 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Šefééé, kolik Xanaxů do toho guláše?

"Do datové schránky dorazila nová zpráva s identifikačním číslem 85524...." září na displeji telefonu. Polévá mě studený pot. Zbaběle odkládám její otevření a občas se na tu chvíli připravuji i několik dnů. Mám totiž restauraci.

22.12.2020 v 17:29 | Karma: 23,64 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Nová dimenze cestovatelských přednášek: téměř virtuální návštěva

Exotickým cestám asi na jistou dobu odzvonilo, pořád ale můžete zajít na poznávací večer se zábavným povídáním a ochutnávkou nevídané gastronomie. Představte si, že je to za necelé čtyři stovky a nemusíte ani vystrčit nos z Prahy!

22.7.2020 v 20:15 | Karma: 7,80 | Přečteno: 286x | Diskuse| Pozvánky, akce

Silvia Suto

Gastropanika aneb Covid-19 má i neviditelné oběti.

780. Sedmset osmdesát korun českých. Celá naše dnešní tržba. V sobotu! Přišli dohromady dva zákazníci a tři objednávky přes rozvozové společnosti. Pouhý týden poté, co u nás nebyla pomalu ani jedna volná židle a personál nestíhal.

9.3.2020 v 16:30 | Karma: 38,08 | Přečteno: 6008x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1998x
Žiju na hranici dvou světů.. a občas i několika zemí, už pěkných pár let. Z donucení okolnostmi. Balansovat nad propastí mě tak nějak baví, závratěmi netrpím. Jsem upřímná, protože nemám moc co ztratit. Co nechci říci, prostě neřeknu, dokud mě nemučí. Pokud něco říci chci, stejně mi v tom nikdo nezabrání.

Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny. 

Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.