Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě nekrachuju aneb kurz pozitivního myšlení. Část VI.

"Vážený pane Okamuro, rádi bychom Vás ubezpečili, že tržba z našich kebabů nejde ISIL a podobným sebrankám, protože:  

a) jsme především LIDÉ, kteří něco takového nemůžou schvalovat 
b) jsme směskou liberálních sekularistů, které se v této zemi líbí zrovna proto, že je taková jaká (zatím) je, svobodná!
c) téměř veškeré naše výdělky jdou:
   - Pražské energetice (částečně vlastněné Němci)
   - evropským výrobcům mléka, masa a zeleniny (kterým Vaši předchůdci dovolili zničit zdejší produkci)
   - vodárnám (vlastněným Francouzy)
   - českému státu na DPH, dani z příjmu, spotřební dani, silniční dani, odvodech, poplatcích, atd atd atd.... Takže za tu směšnou sumu, která nám měsíčně zbývá, by si ten IS v tom Iráku nemohl koupit ani ten kebab. Klidně k nám přijďte na jídlo, domácí falafel i pivo. My totiž xenofobové nejsme a všichni u nás mají dveře otevřené. I Vy."

Mezi dvěma telefonáty v kanclu splácám jednoduchý obrázek v Power pointu. Je na něm obrovský kužel masa, symbol rozšířeného turecko-řeckého jídla, a rozmáchnutý předseda ze země vycházejícího slunce, gejší, yakuzy a karaoke.. Pardon, zapomněla jsem na kreslené porno a expanzionistickou minulost.

Pověsila jsem plakátek se zadostiučiněním na naši virtuální zeď a na stránku facebookové iniciativy "Kebabem proti debilitě". Samozřejmě trošku i v touze udělat nám reklamu. Ale také proto, že všichni prodavači kebabu nejsou muslimové. Třeba jsou mezi nimi i křesťané, zoroastriáni, ateisté, odpadlíci od islámu... a já.

Bohužel, navzdory všem snahám, politiku z našeho života nevymažu. 
Můj provozní a jediný zaměstnanec je uprchlíkem z jedné blízkovýchodní země. Uprchl právě z náboženských důvodů, ale více k tomu nedodám, protože je to jeho osobní věc.

Mezinárodní ochranu ani po třech letech v této zemi nedostal. Záhadným způsobem ji ale dostali úplně všichni Kubánci a Afghánci, které znal z internačního centra... po krátkém a velice sumárním procesu, kdy takřka stačilo předložit pas a říci "Jsem Pepe Mrkvička a jsem z Kuby/Afghánistánu.". Azyl dostal dokonce i jeden Afghánec, který během procesu dvakrát lhal o svém věku (kvůli jiným podmínkám pro plnoleté a neplnoleté žadatele) a musela mu být na náklady státu provedena nákladná analýza. Nic proti Afgháncům ani Kubáncům nemám, několik jich znám. Co ale neznám, jsou tajemné dynamiky české azylové politiky. Můj provozní a jediný zaměstnanec se tomu také celkem divil, ale nedělal si z toho těžkou hlavu. Jako vždy, usměvavý, pokorně doufal dál, makal a pobroukával si písničku o tom, jak "v zrcadle uviděl své první šediny a rychle běžel koupit barvu na vlasy".

Co ale znamená žít každodenním životem jako uprchlík? Žadatel o azyl v podstatě nemůže téměř nic. Nemůže mít bankovní účet, nemůže vlastnit firmu, ani se stát jejím jednatelem. Takže se musel stát mým zaměstnancem, navzdory tomu, že do firmy investoval hlavně on. Problémy nastaly i ve chvíli, kdy jsme žádali o pracovní povolení. 

Seděli jsme na příslušném Úřadu práce na Žižkově, naproti jedné ne úplně vlídné paní. Vyskládala přede mě několik formulářů a nezúčastněně mi pokynula.

- Tak to tady vyplňte.
- Jaký má kód vysokoškolské vzdělání?
- Je to pozice prodavače v rychlém občerstvení, takže to je výučný list.
- Ale on je inženýr. Takže je to vyšší vzdělání, to musí stačit.
- To je jedno, stejně na uznání dokladů o vzdělání potřebuje superlegalizaci.
- Superlegalizaci?
- Ano, potvrzení minister-...
- Vím, co je superlegalizace. Uvědomujete si, že tento člověk uprchl ze své země? On to nemá jak vyžádat.
- No ale bez toho pracovní povolení vydat nelze. 
Pomyslný úřednický šiml zařehtal, že to bylo slyšet až u Muzea. Jedinou možností je zaregistrovat průmyslového dizajnéra jako nekvalifikovaného dělníka.

V tom právě vězí prokletí žadatelů o mezinárodní ochranu.Téměř hned poté, co jsou ubytováni někde v táborech, naloží je na korby náklaďáků a odvezou na stavbu, nebo do fabriky. Načerno a za minimální peníze. Je to celkem dobře organizované zneužívání. Stejně tak se mohlo stát, že jeden náš kamarád pracoval téměř tři roky, 6 dnů v týdnu, 10 hodin denně, bez dovolené.a náhrad, a až poté se dozvěděl, že za něj zaměstnavatel nikdy neplatil odvody.

Nemusím jít až tak daleko. Stalo se to i nám. Na podzim 2013, jeden člověk mému provoznímu nabídl, aby po večerech vařil v jeho restauraci. Byl rád, protože jeho objednávky domácího jídla dočasně klesly pod hranici, která by ho uživila, tak to vzal.

Neřeknu vám jméno té restaurace. Příliš se stydím za to, jak to dopadlo. My máme svědomí čisté. Snažili jsme se udělat maximum, ale občas to nestačí. Byl to každodenní boj.  Kuchyň vypadala jako nějaké středověké katakomby. Úzké, tmavé, nepraktické prostory a divné, v noci až strašidelné chodby, co zdánlivě vedly nikam. Nebezpečně kluzké podlahy. Nic nefungovalo. Knoflík na sporáku se musel přidržovat rukojetí z koštěte, opřeného o protilehlou zeď. Můj provozní si udržoval kondici skoky přes překážky, zatím co nesl scedit do dřezu patnáctilitrový hrnec vařící rýže. 
Jídelníček jsem sestavila já, navrhla grafiku, dala vytisknout, webové stránky, facebook, společenské akce, hudbu, letáky, všechno. A ten majitel tam jenom seděl, nepříjemně očumoval hosty a kritizoval. A hlavně nenakupoval. Koupil pár kilo masa a dvě okurky, jak pro svou babičku. Myslel si, že to stačí. Vše, co jsme navrhli, smetl ze stolu, že je to drahé, nebo zbytečné.  Pořád jsme se museli stydět a omlouvat. Půlku jídel z nabídky jsme spíše neměli, než měli. Číšník nás nenáviděl. Vždy jsme mu dali malý seznam jídel, které jsme zrovna měli. 
Odešli, nebo spíše utekli jsme v březnu 2014, uprostřed oslavy, kdy už v devět došlo veškeré maso a nahrnulo se tam více než sto lidí, nalákaných přes reklamní kampaň. Chlápek začal mého provozního urážet a téměř ho fyzicky napadl. Tak jsme se sbalili a vypochodovali jsme za udiveného přihlížení 80 lidí u stolů, čekajících na jídlo.
Marně.

Restaurace "fungovala" ještě asi měsíc po našem odchodu. Majitel se bláhově domníval, že dokáže zkopírovat a ukrást kuchařské umění mého parťáka a trhnout na tom. 
Nikdy nás ani pořádně nevyplatil. Univerzální odpovědí bylo vždy "jseš jenom azylant, nemáš ani doklady, co mi chceš dokázat?"

 

(pokračování příště)

Část I.  -  Část II.  -  Část III.  -  Část IV.  -  Část V.  -  Část VI.  -  Část VII.  -  Část VIII.

 

Autor: Silvia Suto | pondělí 23.2.2015 18:36 | karma článku: 13,28 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Silvia Suto

Co všechno mě naučila armáda aneb "Příručka zabijáka"

Když v zahraničí zmíníte, že jste sloužili v armádě, většinou uslyšíte "Thank you for your service" (děkuji za vaši službu). Zde vojáci v uniformě mezi civilisty raději ani nepáchnou. Taky koho by bavilo věčně poslouchat nadávky.

19.1.2023 v 8:21 | Karma: 42,89 | Přečteno: 6160x | Diskuse| Společnost

Silvia Suto

Zahrádku nemáme, ale zato máme úplně jedinečné jídlo... (provozní opět bloguje)

Od pondělí otevřou restaurační zahrádky. My bohužel neotevřeme. Pořád nesmíme. Asi si třeba nezasloužíme přežít, jako ti privilegovaní. Zahrádku totiž prostě nemáme.

14.5.2021 v 16:20 | Karma: 18,27 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Šefééé, kolik Xanaxů do toho guláše?

"Do datové schránky dorazila nová zpráva s identifikačním číslem 85524...." září na displeji telefonu. Polévá mě studený pot. Zbaběle odkládám její otevření a občas se na tu chvíli připravuji i několik dnů. Mám totiž restauraci.

22.12.2020 v 17:29 | Karma: 23,64 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Nová dimenze cestovatelských přednášek: téměř virtuální návštěva

Exotickým cestám asi na jistou dobu odzvonilo, pořád ale můžete zajít na poznávací večer se zábavným povídáním a ochutnávkou nevídané gastronomie. Představte si, že je to za necelé čtyři stovky a nemusíte ani vystrčit nos z Prahy!

22.7.2020 v 20:15 | Karma: 7,79 | Přečteno: 285x | Diskuse| Pozvánky, akce

Silvia Suto

Gastropanika aneb Covid-19 má i neviditelné oběti.

780. Sedmset osmdesát korun českých. Celá naše dnešní tržba. V sobotu! Přišli dohromady dva zákazníci a tři objednávky přes rozvozové společnosti. Pouhý týden poté, co u nás nebyla pomalu ani jedna volná židle a personál nestíhal.

9.3.2020 v 16:30 | Karma: 38,08 | Přečteno: 6008x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Hosté musí asi nenávidět šéfkuchaře...

a přímo se vyžívat v kmitání obsluhy připomínajícím Brownův pohyb částic, nebo holuby na náměstí, pobíhající podle nějakého tajemného vzorce. Jinak si ten jejich sadismus nedovedu vysvětlit.

22.2.2020 v 16:27 | Karma: 42,41 | Přečteno: 9889x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Korporac€ Pavla Hénika: návykové čtení, které vám z ruky musí někdo vytrhnout (recenze)

Spisovatelé obecně píšou o tom, co zažili, o tom, co nezažili, ale chtěli by a nakonec o tom, co nezažili a děsí je, že to jednou zažijí. U Pavla Hénika je to výbušný koktejl těchto ingrediencí v románu, který vás nenechá usnout.

22.1.2020 v 18:46 | Karma: 11,59 | Přečteno: 503x | Diskuse| Kultura

Silvia Suto

176 kapek krve

Přísloví o poslední kapce, až pohár přeteče zná asi každý. V Íránu do pomyslného poháru přibylo dalších 176 kapek krve. Kdoví, které to budou, co přetrhnou hráz trpělivosti a přemohou to, co lidem v Íránu ještě brání

13.1.2020 v 1:43 | Karma: 35,77 | Přečteno: 3994x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Z terárka jedné introvertní kancelářské krysy

Na velkoplošné obrazovce svítí PowerPointová prezentace ve firemních barvách. Grafy se klikatí jeden přes druhý, některé stoupají, jiné klesají a vy najednou začnete přemýšlet jakou kličkou osudu jste se ocitli v jedné místnosti

7.1.2020 v 23:23 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Nechte íránské slavíky zpívat

Už za pár dnů Měskská knihovna v Praze přivítá výjimečný koncert perské hudby. Proč je tak výjimečný? Kromě toho, že jde o první vystoupení této hudební formace u nás, zajímavé je, že s nimi vystoupí ženská vokalistka.

20.11.2019 v 17:49 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Kultura

Silvia Suto

Trampoty (ne)jednoho doktoranda, aneb proč je důležité platit včas.

Před rokem a půl jsem se rozhodla spáchat sebevraždu. Finanční sebevraždu. Chtěla jsem zhodnotit svůj letitý výzkum a přihlásila jsem se na doktorské studium.

27.8.2018 v 15:34 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Věda

Silvia Suto

Chcete zeleň? Jděte se pást na venkov. V centru Prahy nebude.

Na jednom z hlavních zpravodajských portálů se objevila zpráva "Parky, sady i hřiště v centru Prahy jsou ohroženy". Hned mě zaujalo, čím že jsou tyto parky ohroženy? Snad kůrovcem? Nájezdy neukázněných turistů? Něčím horším.

19.7.2018 v 17:44 | Karma: 24,23 | Přečteno: 724x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Po čtyřiceti letech Íránci na ulici provolávají „Šáhu, vrať se, Šáhu, vrať se!“

Myslela jsem si, že jeden článek k objasnění situace v Íránu bude stačit. Nebude. Zde je tedy pokračování.

1.1.2018 v 21:12 | Karma: 38,79 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Opět nikdo nepochopil, co se v Íránu děje...

Se zděšením jsem si přečetla oficiální zprávu o tom, co se v Íránu děje. Se zděšením z totální neinformovanosti agentur, nebo z úmyslné dezinformace. Ať už je za tím cokoliv, v Íránu se děje mnohem více, než by kdokoliv očekával.

31.12.2017 v 8:49 | Karma: 36,73 | Přečteno: 2151x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

40,8 procent, aneb můžou lilek, rajčata a salát způsobit infarkt?

Minulý čtvrtek jsem šla na nákup do nejmenovaného řetězce potravin v blízkosti mého pracoviště. Chtěla jsem koupit jen pár běžných věcí. V oddělení zeleniny na mě ale čekal šok. Pouze jsem nevěřícně zírala před sebe.

30.1.2017 v 14:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Ochutnejte Írán, aneb výběr z gastronomické klenotnice "Osy zla"

Perská kuchyně je ve světě i v České republice přehlížená a nedoceněná. Asi nejspíše z politických důvodů. Jinak je to vysloveně gastronomický hřích, jelikož je málo kuchyní, které by se mohly pyšnit dědictvím několika tisíciletí.

6.1.2017 v 9:00 | Karma: 23,53 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Hobby

Silvia Suto

Praha, ve které bolí žít.

Po zprávě o konci Baráčnické rychty, která až na sociální sítě moc pozdvižení nezpůsobila, nyní končí další symbol staré Prahy, který si stihl zahrát i v klasickém českém filmu Vrchní, prchni!: Knihkupectví Fišer v Kaprově ulici.

25.6.2016 v 0:09 | Karma: 41,81 | Přečteno: 7614x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Silvia Suto

Ekonomicko Ekologický Thriller (Epická Etuda na Téma E.E.T.)

Před nějakým časem, Ekonomicky Erudovaný Technokrat, teoreticky ten nejerudovanější, neboť má to štěstí velevážený úřad ministra financí zastávati, rozhodl, že zavede ÉÉTé. „Je nutno zabránit Enigmatické Evaporaci Trilionů ze

12.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,80 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Pohřbíme se Šejchem Nimrem i současnou tvář Blízkého východu?

Jeden popravený prominentní klerik, jedna vypálená ambasáda (nebo dvě), jeden příběh, který začal před čtrnácti sty lety a další před sto lety, kdy nějakcí pánové u stolečku natahali čáry na mapě přes místa, kde nikdy nebyli.

10.1.2016 v 22:33 | Karma: 19,75 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Mahmúd Dolatabadi: Modlíme se, ať už ropa konečně dojde (rozhovor)

Mahmoud Dolatabadi je největší žijící íránský spisovatel, herec, scénárista, ale i bývalý pasák ovcí, holič a uvaděč v kabaretu.Na rozdíl od většiny íránských intelektuálů ze střední třídy, Dolatabadi je samouk.

29.12.2015 v 9:30 | Karma: 18,01 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1998x
Žiju na hranici dvou světů.. a občas i několika zemí, už pěkných pár let. Z donucení okolnostmi. Balansovat nad propastí mě tak nějak baví, závratěmi netrpím. Jsem upřímná, protože nemám moc co ztratit. Co nechci říci, prostě neřeknu, dokud mě nemučí. Pokud něco říci chci, stejně mi v tom nikdo nezabrání.

Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny. 

Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.