Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ochutnejte Írán, aneb výběr z gastronomické klenotnice "Osy zla"

Perská kuchyně je ve světě i v České republice přehlížená a nedoceněná. Asi nejspíše z politických důvodů. Jinak je to vysloveně gastronomický hřích, jelikož je málo kuchyní, které by se mohly pyšnit dědictvím několika tisíciletí.

My samozřejmě na sankce nedbáme a pokusíme se vám trošku přiblížit to, o co přicházíte.

.

Perskou kuchyni najdete v několika obměnách v Íránu, Afghánistánu a Tádžikistánu. Je to velice sofistikovaná kuchyně a má tradici více než 3000 let.

Sice nevíme úplně přesně, co jedli Peršané ve starověku, ale zahrady achajmenovských paláců, zvané "pardis" byly tak nádherné a plné bujné vegetace díky pokrokovému umělému zavlažování, že se jejich jméno stalo i v západních jazycích synonymem pro ráj.

Íránské ženy občas vtipkují a říkají: „Víte, proč je íránská kuchyně tak složitá? Aby íránským ženám nezbylo moc času přemýšlet o politice." Možná to bude i pravda, jelikož příprava některých nejkomplexnějších pokrmů zabere i pět hodin. Navzdory myšlence, která se nyní v hlavách některých čtenářů možná objevila, v Íránu není vaření výsadní doménou (a povinností) žen. Můžeme najít řadu mužů, kteří vaří s oblibou a vášní. Určitě vás ale nepřekvapí, že ze všeho nejraději grilují. Pyromanie je asi vrozenou úchylkou chlapů, jak českých, tak íránských. Kdoví, možná se v těch pánech tvorstva po svlečení obleku a kravaty ozve instinkt pračlověka, který právě ulovil mamuta a musí si ho i na ohni upéct.

Co se Íránci za těch několik tisíciletí naučili, je hlavně trpělivost. Maso nepečou hned, jak ho přivezou od řezníka. Nejdřív ho komplikovaně namarinují, naloží a pak kousky navlékají na dlouhou tenkou jehlici, téměř jako perličky náhrdelníku pro královnu. Kromě masa opékají i zeleninu: rajčata, lilek a pálivé papriky). Jejich vášeň pro grilování je pověstná. Grilují úplně všude. Možná i jejich domy mají ploché střechy jenom kvůli tomu, aby na nich šlo grilovat. Ale vlastně ne. To je kvůli tomu, aby se na nich v horkém létě dalo spát. Takže je to kvůli tomu, aby se po grilování už nemuseli nikam pravně trmácet a můžou zůstat na místě. To proslulé slovo "kebab", zprovanované tou tureckou fast foodovou napodobeninou, která k nám doputuje v mrazícím voze odněkud z Hamburku, take pochází z perštiny a znamená prostě grilované maso.

Druhým, komplexnějším způsobem přípravy masa je dlouhé dušení, něco na způsob českého guláše. Maso s cibulí a různými jinými přísadami se několik hodin dusí. Těmito přísadami můžou být bylinky, fazole, čočka, žlutý hrách, ale i ovoce, ořechy, zelenina. Těch gulášů, zvaných persky "chorešt" existuje několik desítek druhů.

Jako příloha ke všemu se obvykle podává chléb nebo dušená basmati rýže ozdobená šafránem, můžou se do ní domíchat různé plody jako jsou rozinky, dřišťál, sekané mandle, pistácie,luštěniny a bylinky. Rýži může nahradit placatý chléb, nebo ještě tenší, "papírový" chléb, známý už i v Čechách, říkají mu stejně, jako Arméni, lavaš.

Kromě masových pokrmů existují polévky, nebo kašovité pokrmy. Hustým polévkám se říká "áš", ten nejznámější ,"aš rešte", se připravuje na bázi vývaru z morkových kostí (voda, nebo zeleninový vývar v případě vegetariánské verze). Obsahuje několik druhů bylinek, špenát, cizrnu, fazoli, čočku. Na konec se do něj zavaří perské nudle, dlouhé, špagetám podobné těstoviny. Ozdobuje se smaženou cibulkou, česnekem, mátou a syrovátkou s velice typickou chutí.

Dekorace a vzhled jídla jsou pro Peršany neméně důležité, mnohé tabule představují celá umělecká díla, i ta obyčejná polévka, nebo omeleta musí být něčím ozdobena.

Kromě všech možných ingrediencí ze zahrady i sadu využívá perská kuchyně poznatků slavných perských lékařů, jako byli otec medicíny Avicenna (Ibn Sina) a Rhézus (Zakaria Razí,mimochodem, tento milý pán pro nás na přelomu 9.a 10. století objevil alkohol). Tito učenci tvrdí, že by jídlo mělo být vyváženou kombinací „teplých“ a „studených“ surovin, ale nemyslí se tím teplota pokrmu, ale jeho fyzikální schopnost tělo zchladit a osvěžit, nebo naopak uvolnit energii a zahřát. Fyzikálně bychom jim měli říkat exotermické a endotermické. Tímto způsobem vyvážená strava by neměla způsobovat zažívací potíže. Vskutku, íránská pohostinnost je proslulá a kromě chuťových buněk zaútočí i na váš žlučník.

V perské kuchyni se používá hlavně hovězí, jehněčí a kuřecí maso, ale i divina, ryby a mořské plody. Iran má přístup jak ke Kaspickému moři, kde se kromě výborných ryb získává i jeden z nejkvalitnějších kaviárů světa, tak k Perskému zálivu.

Jedním z nejbizarnějších místních jídel je vývar z ovčí hlavy a nožiček, je výživné, často se jí ke snídani.

Navzdory tomu, co by lidé očekávali s ohledem na kuchyni jeho sousedů, Turků, Indů a Pákistánců, íránské jídlo příliš extrémně kořeněné není. Králem všech koření je šafrán. Jeden "meschál", což je cca 4 a půl gramu, stojí kolem 800 až 1000 korun. Kromě jídel se jím koření i zmrzlina a různé sladkosti, často na báze medu, pistácií, mandlí a smetany. Iran je tak rozlehlý, že v něm lze najít najednou všechny čtyři roční období najednou. Na severe v horách můžete lyžovat, na jihu u Perského zálivu se můžete koupat. Každé městečko má také svá typická jídla a sladkosti. Na popis tohoto všeho samozřejmě kapacita tohoto článečku nestačí.

Na konec ještě odpovím na vaši nevyslovenou, pouze vytušenou otázku.

Perské jídlo můžete ochutnat i v Praze. Reklamu mu dělat nesmím, ale kdo umí gůglit, ten najde.

 

Autor: Silvia Suto | pátek 6.1.2017 9:00 | karma článku: 23,53 | přečteno: 1556x
  • Další články autora

Silvia Suto

Co všechno mě naučila armáda aneb "Příručka zabijáka"

Když v zahraničí zmíníte, že jste sloužili v armádě, většinou uslyšíte "Thank you for your service" (děkuji za vaši službu). Zde vojáci v uniformě mezi civilisty raději ani nepáchnou. Taky koho by bavilo věčně poslouchat nadávky.

19.1.2023 v 8:21 | Karma: 42,89 | Přečteno: 6160x | Diskuse| Společnost

Silvia Suto

Zahrádku nemáme, ale zato máme úplně jedinečné jídlo... (provozní opět bloguje)

Od pondělí otevřou restaurační zahrádky. My bohužel neotevřeme. Pořád nesmíme. Asi si třeba nezasloužíme přežít, jako ti privilegovaní. Zahrádku totiž prostě nemáme.

14.5.2021 v 16:20 | Karma: 18,27 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Šefééé, kolik Xanaxů do toho guláše?

"Do datové schránky dorazila nová zpráva s identifikačním číslem 85524...." září na displeji telefonu. Polévá mě studený pot. Zbaběle odkládám její otevření a občas se na tu chvíli připravuji i několik dnů. Mám totiž restauraci.

22.12.2020 v 17:29 | Karma: 23,64 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Nová dimenze cestovatelských přednášek: téměř virtuální návštěva

Exotickým cestám asi na jistou dobu odzvonilo, pořád ale můžete zajít na poznávací večer se zábavným povídáním a ochutnávkou nevídané gastronomie. Představte si, že je to za necelé čtyři stovky a nemusíte ani vystrčit nos z Prahy!

22.7.2020 v 20:15 | Karma: 7,79 | Přečteno: 285x | Diskuse| Pozvánky, akce

Silvia Suto

Gastropanika aneb Covid-19 má i neviditelné oběti.

780. Sedmset osmdesát korun českých. Celá naše dnešní tržba. V sobotu! Přišli dohromady dva zákazníci a tři objednávky přes rozvozové společnosti. Pouhý týden poté, co u nás nebyla pomalu ani jedna volná židle a personál nestíhal.

9.3.2020 v 16:30 | Karma: 38,08 | Přečteno: 6008x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Hosté musí asi nenávidět šéfkuchaře...

a přímo se vyžívat v kmitání obsluhy připomínajícím Brownův pohyb částic, nebo holuby na náměstí, pobíhající podle nějakého tajemného vzorce. Jinak si ten jejich sadismus nedovedu vysvětlit.

22.2.2020 v 16:27 | Karma: 42,41 | Přečteno: 9889x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Korporac€ Pavla Hénika: návykové čtení, které vám z ruky musí někdo vytrhnout (recenze)

Spisovatelé obecně píšou o tom, co zažili, o tom, co nezažili, ale chtěli by a nakonec o tom, co nezažili a děsí je, že to jednou zažijí. U Pavla Hénika je to výbušný koktejl těchto ingrediencí v románu, který vás nenechá usnout.

22.1.2020 v 18:46 | Karma: 11,59 | Přečteno: 503x | Diskuse| Kultura

Silvia Suto

176 kapek krve

Přísloví o poslední kapce, až pohár přeteče zná asi každý. V Íránu do pomyslného poháru přibylo dalších 176 kapek krve. Kdoví, které to budou, co přetrhnou hráz trpělivosti a přemohou to, co lidem v Íránu ještě brání

13.1.2020 v 1:43 | Karma: 35,77 | Přečteno: 3994x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Z terárka jedné introvertní kancelářské krysy

Na velkoplošné obrazovce svítí PowerPointová prezentace ve firemních barvách. Grafy se klikatí jeden přes druhý, některé stoupají, jiné klesají a vy najednou začnete přemýšlet jakou kličkou osudu jste se ocitli v jedné místnosti

7.1.2020 v 23:23 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1026x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Nechte íránské slavíky zpívat

Už za pár dnů Měskská knihovna v Praze přivítá výjimečný koncert perské hudby. Proč je tak výjimečný? Kromě toho, že jde o první vystoupení této hudební formace u nás, zajímavé je, že s nimi vystoupí ženská vokalistka.

20.11.2019 v 17:49 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Kultura

Silvia Suto

Trampoty (ne)jednoho doktoranda, aneb proč je důležité platit včas.

Před rokem a půl jsem se rozhodla spáchat sebevraždu. Finanční sebevraždu. Chtěla jsem zhodnotit svůj letitý výzkum a přihlásila jsem se na doktorské studium.

27.8.2018 v 15:34 | Karma: 23,66 | Přečteno: 1417x | Diskuse| Věda

Silvia Suto

Chcete zeleň? Jděte se pást na venkov. V centru Prahy nebude.

Na jednom z hlavních zpravodajských portálů se objevila zpráva "Parky, sady i hřiště v centru Prahy jsou ohroženy". Hned mě zaujalo, čím že jsou tyto parky ohroženy? Snad kůrovcem? Nájezdy neukázněných turistů? Něčím horším.

19.7.2018 v 17:44 | Karma: 24,23 | Přečteno: 724x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Po čtyřiceti letech Íránci na ulici provolávají „Šáhu, vrať se, Šáhu, vrať se!“

Myslela jsem si, že jeden článek k objasnění situace v Íránu bude stačit. Nebude. Zde je tedy pokračování.

1.1.2018 v 21:12 | Karma: 38,79 | Přečteno: 2641x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Opět nikdo nepochopil, co se v Íránu děje...

Se zděšením jsem si přečetla oficiální zprávu o tom, co se v Íránu děje. Se zděšením z totální neinformovanosti agentur, nebo z úmyslné dezinformace. Ať už je za tím cokoliv, v Íránu se děje mnohem více, než by kdokoliv očekával.

31.12.2017 v 8:49 | Karma: 36,73 | Přečteno: 2151x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

40,8 procent, aneb můžou lilek, rajčata a salát způsobit infarkt?

Minulý čtvrtek jsem šla na nákup do nejmenovaného řetězce potravin v blízkosti mého pracoviště. Chtěla jsem koupit jen pár běžných věcí. V oddělení zeleniny na mě ale čekal šok. Pouze jsem nevěřícně zírala před sebe.

30.1.2017 v 14:45 | Karma: 39,53 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Praha, ve které bolí žít.

Po zprávě o konci Baráčnické rychty, která až na sociální sítě moc pozdvižení nezpůsobila, nyní končí další symbol staré Prahy, který si stihl zahrát i v klasickém českém filmu Vrchní, prchni!: Knihkupectví Fišer v Kaprově ulici.

25.6.2016 v 0:09 | Karma: 41,81 | Přečteno: 7614x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Silvia Suto

Ekonomicko Ekologický Thriller (Epická Etuda na Téma E.E.T.)

Před nějakým časem, Ekonomicky Erudovaný Technokrat, teoreticky ten nejerudovanější, neboť má to štěstí velevážený úřad ministra financí zastávati, rozhodl, že zavede ÉÉTé. „Je nutno zabránit Enigmatické Evaporaci Trilionů ze

12.2.2016 v 9:00 | Karma: 15,80 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Pohřbíme se Šejchem Nimrem i současnou tvář Blízkého východu?

Jeden popravený prominentní klerik, jedna vypálená ambasáda (nebo dvě), jeden příběh, který začal před čtrnácti sty lety a další před sto lety, kdy nějakcí pánové u stolečku natahali čáry na mapě přes místa, kde nikdy nebyli.

10.1.2016 v 22:33 | Karma: 19,75 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Silvia Suto

Mahmúd Dolatabadi: Modlíme se, ať už ropa konečně dojde (rozhovor)

Mahmoud Dolatabadi je největší žijící íránský spisovatel, herec, scénárista, ale i bývalý pasák ovcí, holič a uvaděč v kabaretu.Na rozdíl od většiny íránských intelektuálů ze střední třídy, Dolatabadi je samouk.

29.12.2015 v 9:30 | Karma: 18,01 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Silvia Suto

Samuel Shimon: Jedním z největších problémů arabského světa je nevzdělanost (rozhovor)

Samuel Shimon je irácký spisovatel, literární publicista, ale i rebel a uprchlík v jedné osobě. Potkávám ho v prosluněné listopadové ráno v Praze, kam přijel kvůli letošnímu Festivalu spisovatelů Praha.

16.12.2015 v 16:46 | Karma: 24,84 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1998x
Žiju na hranici dvou světů.. a občas i několika zemí, už pěkných pár let. Z donucení okolnostmi. Balansovat nad propastí mě tak nějak baví, závratěmi netrpím. Jsem upřímná, protože nemám moc co ztratit. Co nechci říci, prostě neřeknu, dokud mě nemučí. Pokud něco říci chci, stejně mi v tom nikdo nezabrání.

Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny. 

Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.