Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak jsem si to přečetl ještě jednou optikou tohoto článku:

https://zpravy.idnes.cz/rozhovor-iran-protesty-sarkozy-miklos-fca-/zahranicni.aspx?c=A180103_121206_zahranicni_kha

Doporučuji i ostatním (to jako vážně je v Teheránu klid jen díky soustředění ozbrojených složek?).

0 0
možnosti
Foto

Pan Sárközy je můj dobrý známý. Jako všichni z univerzitního prostředí musí mluvit špetku pro režim, jinak by ho tam třeba příště nepustili. I v Praze je íránistika pod dohledem ambasády. Kolikrát jste v Íránu byl, vážený pane? Nebo alespoň s kolika Íránci jste se bavil? Pro všechny, co schvalují potlačení demonstrací i pod jiným článkem zde na idnes: pokud Íránci nemají nárok na protest, tak ani Čechoslováci neměli nárok na rok 1989 a měli držet hubu a krok. Byl přece mír a hojnost, všichni měli práci, všichni měli kde bydlet, mlíko stálo 2,50, dokonce i diskotéky a hospody byly, tak co to lidi ksakru ještě chtěli, ty nevděčné podvratné živly? To je tak jednoduché aplikovat dvojí metr na lidi, jen proto, že žijí mimo Evropu, takže to jsou zvířata, která lze mlátit obušky a střílet? To se krásně štrngalo klíči, když na střechách baráků na Václaváku nebyli odstřelovači v policejní uniformě: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=948820158603604&id=230145907137703

Protesty začaly kvůli ceně vajíček a vedla je skupina uvnitř režimu kolem Raísího (ex-kandidát na prezidenta). Že se přidají jiná města, to už nikdo nečekal. Milí konspirátoři: to CIA zvedla cenu vajíček? Agenti Mossadu ukradli neexistující vládní pomoc obětem zemětřesení? Cizinci zapříčinili vytunelování bank?

V článku je napsáno, že je Írán velice citlivou oblastí na vměšování, ale to ještě neznamená, že tam nemůžou žít obyčejní nespokojení obyvatelé, které třeba ani politika nezajímá, jen nemají co do huby. Opět pro historie neznalé: íránská revoluce také nebyla původně ideologická, ale ekonomická, kromě turbanů v ní byli levičáci i "kavárna". Přehřátí ekonomiky způsobilo obrovskou inflaci + co čert nechtěl, zrovna v roce 1979 končily ropné smlouvy a Šáh pomocí vlivu na Nixona 6 let předtím zvýšil ceny, aby mohl financovat obrovské industrializační a rozvojové projekty v zemi a zbrojení. Zjistěte si něco o ropných krizích a obratu americké politiky od Šáha k Saudům. Vše má kořeny v letech 1972-1979

0 0
možnosti

P67e78t93r 23U79h38e64r

2. 1. 2018 16:46

Silvie, pro Vás R^

0 0
možnosti

Budu vás číst. Diky

0 0
možnosti

Zasloužená karma. :-)R^

0 0
možnosti
Foto

Vážená autorko, děkuji za výborný článek, považuji jej za vysoce objektivní. Jelikož máme o Íránu jen zprostředkované informace /a ty nejsou nijak povzbudivé/, jsou Vaše informace cenným dokladem, že svět není černobílý.

Přeji Íránu co nejméně obětí a změnu k lepšímu.

Vám samozřejmě karma.

2 0
možnosti
Foto

Jako ptát se pracovníka České televize, vysokoškoláka samozřejmě, toho času na zahraniční stáži v USA, svědomitého voliče TOP09, spolupracovníka think tanku Evropské hodnoty na význam demonstrací s červenými kartami...

Nemám dojem, že by autorka přinášela "nemainstreamové" informace.

Nicméně i já přeji Íránu pokojný návrat k prosperitě a tradičnímu zoroastrismu, bez zahraničního vměšování, tedy nikoliv k šáhovi a jeho SAVAKu, ale k někomu osvícenému "z lidu", jako byl Muhammad Mosaddek.

0 0
možnosti
Foto

Madam, zdá se mi, že poněkud účelově zneužíváte "monopolu" na pravdu bez kritičtějšího pohledu na věc. Zkuste ještě nám, neznalým, zanechat dojem z těchto momentů:

1. pláče se po šáhovi, ale tam to přece nezačalo, že?! (Mosaddek...)

2. korupce je prů*er, ale jakmile začnou protesty sloužit třetí straně, je to prů*er ještě větší. Co dál?

1 1
možnosti

Mate castecne pravdu. Zacali to v Moskve a v roce 1979 Jim tam poslal jisty Leonid Breznev par settisic vojaku sbratrskou pomoci. Podobnou te Ceskoslovensku.

0 0
možnosti

Díky za cenné informace. Persie mě fascinuje, přál bych si, aby tamější dění vyústilo v něco, co by jí bylo co nejvíc podobné. Působení na okolí ve stylu krále králů, by se regionu hodilo.. Bohužel, pravděpodobnější je že buď se posílí islamisté, nebo revoluce vyústí v dlouhodobou destabilizaci a vyřazení Iránu ze hry.

1 0
možnosti

Kdyby se šáh teoreticky i vrátil, což je samozřejmě nemožné, ale píši slova "kdyby" a "teoreticky", tak by s tím nic nezmohl. Od doby, kdy byl svržen, stoupl opočet obyvatel do té míry, že už je to v podstatě jiná země.

Ono to prostě nejde nekontrolovat počet obyvatel, ale žádat, aby vše bylo ve stejném pořádku, jako když jich tam byla polovina oproti dnešním číslům.

1 0
možnosti
Foto

Šáh který byl svržen se opravdu vrátit nemůže. On je totiž po smrti. Už dlouho. Řeč je tady o jeho synovi. Korunním princi.

4 0
možnosti
Foto

Slyšela jsem že jim tam vláda vytunelovala nějaké penzijní fondy a zdražila se hodně vajíčka, ale nevím, do jaké míry je to celé motivováno důvody spíše ekonomickými anebo protiteokratickými. Na ulicích je vidět protestovat spíše mladé muže, prý tam pár žen spálilo hidžáby, ale je jich zlomek. Myslím si, že asi samu teokracii svrhnout nechtějí. A co by bylo místo ní? Jsou na to lidi připravení? Lidé doufali, že jim jaderná dohoda přivede do země investice ze západu, ale zatím zde investuje pouze Čína a to do silnic. Mě jen zaujalo, že CNN přejala údajně zpravodajství od oficiálních íránských zravodajských serverů a někteří pokrokoví Íránci, co sledují v zahraničí situaci, si myslí, že je to tak, jak se říká na CNN, takže věří íránské propagandě. Asi se o ně vláda měla víc starat a vystavět jim tam víc fabrik, aby kluci nebyli nezaměstnaní, vydělali si nějaký peníz, přestali podpalovat auta z nudy, protože rodina žije z jednoho platu. Ono se to vcelku celkem dost podobá nepokojům v Řecku před pár roky. Tam taky celá rodina žila z jednoho důchodu. Pak jim EU naočkovala ještě větší škrty a ještě potupnější podmínky a rázem se přestali bouřit.

2 2
možnosti
Foto

Dobrý večer, děkuji za Váš příspěvek. Za poslední dny jsem viděla desítky videozáznamů a mohu potvrdit několik věcí:

- přítomnost žen je určitě vidět i slyšet ze síly jejich křiku

- k pálení hidžábů během těchto demonstrací nedošlo, je známé jedno video, na němž jedna dívka stojí na vyvýšeném místě bez šátku a mává bílým šátkem na holi (zde například https://swarajyamag.com/world/iran-protests-ordinary-muslims-rise-up-to-challenge-islamism). Lidé mají mnohem důležitější problémy.

- osobně znám desítky lidí, kteří by teokracii svrhli velice rádi a jak píšu, obsah hesel se od odporu vůči drahotě a ekonomické nejistotě radikalizoval a lidé provolávají konec režimu áchundů (pejorativní výraz pro islámského duchovního). U videí naslouchám, co lidé křičí a čtu v perštině diskuse na youtube, facebooku a telegramu, jsem v kontaktu se známými. Na druhou stranu jsou často analytikové a Íránci žijící 20 let v zahraničí již natolik odtržení od každodenní reality, že si nedovedou připustit, že můžou být lidé natolik nakrklí. Ohledně islámu: jak jsem psala v jednom ze starších článků, islám byl v Íránu zaveden po vítězství Arabů. Zájem lidí o vlastní dějiny a slavnou předislámskou minulost probudil nebývalou vlnu ostré kritiky, odklonu od islámu a náboženství, konverze k jiným vírám, návrat k zoroastriánské víře, dokonce existují i ateistická diskusní fóra. Írán bohužel nelze srovnávat s Řeckem. Lidé nepodpalují auta z nudy, a podpalují ta policejní protože je vidí jako zbraně, které můžou být použity proti nim. V 2009 auta sloužila k nelítostnému srážení demonstrantů. V Íránu není sociálka, existovaly "járánehá", dotace, 400-500 korun na osobu, nejdříve se rozdávaly všem podle slibu "ropné peníze na váš stůl", poté je zrušily pro bohatší a nakonec pro všechny. Chudší rodiny z toho pár dnů vyžily. V Teheránu je vše dražší, ale např zdravotní sestra vydělá těch cca 6000 korun. Íránci čekali na investice a nové pracovní příležitosti, ale dodnes není možné do Íránu ani poslat peníze

6 0
možnosti

J55a70r26a 21R14a74n29k

1. 1. 2018 22:50

R^Vynikajici rozbor, jsem uz nejakou dekadu presvedcena o pravde Vaseho blogu, kdysi se mi dostala do ruky biografie Shirin Ebadi a diky tomu jsem se vice o Iran zajimala, v mem kruhu pratel je nekolik "expat's" z te doby, v Kanade zije hodne Irancu a jsou zapojeni do zdejsiho deni.

Shirin Ebadi - Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Shirin_Ebadi

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS