Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J76a65r89a 55R27a38n55k

29. 12. 2015 21:38

V Kanade zije pres 200.000 Irancu, kteri utekli po 79., maji dokonce svuj tydenni casopis.

0 0
možnosti

J60a56r18a 82R49a48n86k

29. 12. 2015 21:34

R^mam jeho "Missing Soluch", uzasna kniha o iranskych zenach. Prvni knihu o obdobi konciciho Pahlavi a zacinajiciho Chomeini jsem cetla od Shirin Ebadi, trochu biografie, ale zajimava.

0 0
možnosti

a) karma

b) jen o cem se nemluvi: chomejnismus v iranu vychazi z nasledujici uvahy - je system, ma tri promenne, stat, obyvatelstvo, zakony. v zasade jsou dve mozne poruchy takoveho systemu, 1) obyvatelstvo porusuje zakony, pak zasahuje stat, ma zakony na sve strane, ma policii, v krajnim pripade armadu 2) stat porusuje zakony, pak...no...ehm.. theoreticky ma obyvatelstvo mnoho moznosti, psanim petic pocinaje, ozbrojenou vzpourou konce, prakticky zadnou, stat ma na sve strane policii a armadu, pokud jde o zakony, stat sam sebe nezavre a navic, neb je tvurcem zakonu, tak si schvali novou ustavu, "prulomove" zakony a soudni rozsudky a vse je vlastne OK. proc tuto situaci resit, viz historie, vcetne te dnesni, stat je moloch, je schopen ozebracit, zotrocit, vyvrazdit vlastni obyvatelstvo, nejvetsi zlociny byly vzdy pachany ve jmenu statu. jak to resit, chomejni vytvoril institut X, ktery pravomocne dozira na stat, ma k disposici vlastni ozbrojene sily (prozirave i vrchni veleni nad statni armadou), v pripade porusi-li stat zakon, institut zasahuje, odvolava a zatyka presidenty, ministry, poslance , soudce tvorici stat a zajisti obsazeni techto uradu lidmi dodrzujicicimi zakon.otazka prirozene je , proc institut X ma byt zrovna nabozensky, odpoved je logicka , nabozenstvi jsou tisiciletimi overene zpusoby preziti obyvatelstva slusnym zpusobem, ktere nepodlehaji konjunkturalnim zmenam a lobbystickym tlakum. chomejni timto nevytvvoril nic noveho, jen oprasil prastarou moudrou zasadu nadrazenosti moci X nad statem, svym zpusobem je jeho system podnetny i mimo iran. (poznamka: to, co je opravdu chomejniho novum je oddeleni statni a cirkevni moci v islamske zemi, ktere timto zavedl.)

s pozdravem.

0 0
možnosti

J80a38r60a 17R36a43n69k

29. 12. 2015 21:36

Myslite Rohollah Chomeini? Nejvice poprav a plnych vezeni....

0 0
možnosti
  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1998x
Žiju na hranici dvou světů.. a občas i několika zemí, už pěkných pár let. Z donucení okolnostmi. Balansovat nad propastí mě tak nějak baví, závratěmi netrpím. Jsem upřímná, protože nemám moc co ztratit. Co nechci říci, prostě neřeknu, dokud mě nemučí. Pokud něco říci chci, stejně mi v tom nikdo nezabrání.

Jsem zaměstnancem jedné ze tří největších firem na světě a u toho se intenzivně zabývám exotickou, donedávna oficiálně "nepřátelskou" zemí. Studuji její moderní dějiny v doktorandském studijním programu a jako správný ekonomický kaskadér jsem vydala učebnici libozvučného indoevropského jazyka, kterým se tam mluví, tedy perštiny. 

Mám ráda odvážné lidi, sarkasmus a dobrou skotskou. Bez ledu prosím. A dvojitou. Dnešní doba si to tak nějak žádá.